|
|
|
... gőz felett felverünk. Melegen a tészta tetejére kenjük
20 dkg cukrot 5 kanál tejet sűrűre főzünk 2 evőkanál kakaót, keverünk közzé és még 10 dkg vajat vagy margarint, ha felolvadt langyosan a habra simítjuk.
Rigó Jancsi
25 liszt 5 dkg zsír 5 dkg cukor 1 k. Kanál szalagári 1 e. kanál kakaó kevés tejjel össze gyúrjuk, hogy nyújtható... |
|
|
|
|
|
|
|
... keverünk. Beledolgozzuk a lisztet és a cukrot, kivajazot... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
tej 1/4 liter VAGY joghurt,
éleszto 20 g.,
liszt 350 g.
A habosra kevert margarint keverje össze sóval,
vannilincukorral, tojással, majd adja hozzá a langyos tejbe
áztatott élesztos és a lisztet. Alaposan dolgozza össze. Az így
elkészített tésztát kb. egy órán át pihentesse. Még egyszer
keverje át, és a sütoben süsse ki. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... (agyag) gyümölcstorta-formát kikenünk. A cseresznyét kimagozzuk, leszárítjuk, és a forma aljára szórjuk. Ráöntjük a tésztát, és a maradék vajat r... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vodka
2 evőkanál barna cukor
2 darabka fahéj
5 cm-es darabka gyömbér
8 narancs reszelt héja
6 szegfűszeg
ELKÉSZÍTÉS
A sáfrányt 2 evőkanál langyos tejbe áztatjuk. Mély tálban összekeverjük a cukrot, az olvasztott margarint, a maradék tejet és csipetnyi sót. Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, a karamommaggal, a tejes-margari... |
|
|
|
|
|
|
|
... deci tejjel elkeverünk jó simára, s hozzáöntjük a felfőzött vaníliás tejhez, és a kellő s... |
|
|
|
|
|
|
|
... piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozz... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál mustár, 1 tojás bekenni, sütőpapír.
Előkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, és a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, ráöntünk 2,5 dl langyos, kissé cukros tejet, a liszt mélyedésébe öntjük, és összekeverjük egy kevés liszttel. Letakarva 25 percig kelesztjük, utána hozzáadjuk a lágy vajat, a maradék tejet, a tojást és a só... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
só
A krémhez:
3 tojás
6 evőkanál porcukor
3 dkg darált mandula
3 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és az apró darabokra vágott vajat. Fakanállal óvatosan elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és csipetnyi sót. Kézzel sima, rugalmas tésztá... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyma, diónyi friss vagy negyed mokkáskanál őrölt gyömbér, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 babérlevél, 2 ek. borecet, 2 ek. méz.
1. A fasírthoz a zsemléket beáztatjuk a langyos tejbe. A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, az előbbit finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. forró olajban, hűlni hagyjuk. A petrezselymet és a bazsalikomot leöblítjük, a petrezselyem level... |
|
|
|
|
|
|
|
... összedolgozzuk 60 dkg liszttel, 20dkg margarinnal, 2 tojás sárgájával, csipet sóval, szükség szerint tejjel, és alaposan bedagasztjuk.
Kilisztezett edényben a tetejét liszttel meghintve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztes deszkán 1 ujjnyi vastag téglalap formára nyújtjuk, megöntözzük a megolvasztott 5 dkg vaj (vagy margarin) keverékével, meghint... |
|
|
|
|
|
|
|
... vékony lapot nyújtunk ki belőle. Az egyiket megkenjük lekvárral, megszórjuk 5 dkg cukorral elkevert darált dióval, ráhelyezzük a másik lapot, villával megszurkáljuk. Közepes tűznél sütjük, langyosan cukrozzuk.
Diós stangli
2 tojásfehérjét 25 dkg porcukorral és fél citrom levével addig keverünk, amíg kemény lesz. Kétfelé osztjuk, a felébe 25 dkg darált diót te... |
|
|
|
|
|
|
|
Van, aki az epret nem szereti? Szerintem egyszerűen nem lehet, nem szeretni, lédús, finom, illatos, friss, édes, ízletes, és vidám, piros színével jókedvre hangol. Az eper, a tavasz első gyümölcse. Lassan elérkezik az eper szezonja, ami a valóságban nagyjából májustól június elejéig tart, de manapság már hamarab... |
|
|
|
|
|
|
|
... vette le a klinika csukott ablakairól; az egész ház vidám vörös tégláival úgy hatott innen, mint bezárult paradicsom. Kasper égő szívvel nézte és sűrű csillogó könnycseppjei behullottak a langyosan gőzölgő tejbe.
Másnap a laboratórimban ült munkája fölött, mikor az adjunkt belépett. Nem mert hátranézni, de érezte, hogy az adjunk egy percig rátűzte szemeit, meg is állt e... |
|
|
|
|
|
|
|
...
3,5 dl tej, 1 kk cukor, 3 dkg élesztő , 50 dkg simaliszt , 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor és egy csipet só, 3 tojás sárgája, 5 dkg mazsola (de lehet mazsolátlan is)
1 dl langyos tejbe beletesszük a kávéskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen megfuttatjuk. Ha kész, a liszt közepére öntjük és galuska keménységűre gyúrjuk (ez eddig a kovász). Ez utá... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor
3 dkg élesztő
50 dkg simaliszt
10 dkg vaj vagy margarin
5 dkg cukor és egy csipet só
3 tojás sárgája
5 dkg mazsola (de lehet mazsolátlan is)
1 dl langyos tejbe beletesszük a kávéskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen megfuttatjuk. Ha kész, a liszt közepére öntjük és galuska keménységűre gyúrjuk (ez eddig a kovász). Ez u... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor
3 dkg élesztő
50 dkg simaliszt
10 dkg vaj vagy margarin
5 dkg cukor és egy csipet só
3 tojás sárgája
5 dkg mazsola (de lehet mazsolátlan is)
1 dl langyos tejbe beletesszük a kávéskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen megfuttatjuk. Ha kész, a liszt közepére öntjük és galuska keménységűre gyúrjuk (ez eddig a kovász). Ez után... |
|
|
|
|
|
|
|
... sajt.
Elkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: 2 X 13-15 perc
Kelesztési idő: 70 perc
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, és krumplinyomón áttörjük.
A langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A 25 dkg margarint (a maradék 5 dkg a lekenéshez kell) a krumplival még langyosan habosra keverjük, hozzátesszük a megkelt... |
|
|
|
|
|
|
|
... ízét!
A dió remekül illik a csiperkegombás, vargányás, zöldbabos vagy szárazbabos salátákhoz. Legfőképpen akkor, ha a babos salátát megöntözzük egy kis langyos dióolajjal is!
A dióbél kellemesen ropogós kontrasztot képez a főtt kagyló sima textúrájával (melyet metélőhagymával vagy t... |
|
|
|
|
|